Saturday, October 31, 2009

Resepi Asam Pedas Lea

Zaleha Muslan: salam
MAJ: salam
MAJ: eh bukan u on t plane right now
Zaleha Muslan: tgh tunggu asarlah
Zaleha Muslan: lepas makan lauk ketam masak lemak, kailan ikanmasin, ikan bakar dan tahu goreng cicah kuah kicap, sambal belacan....terkenyang sgt kot che din...tgrdengkor nih be
Zaleha Muslan: weekend kena rest....layan family
Zaleha Muslan: lepas asar kena masak English meal pula
MAJ: hai terliiur aku
MAJ: tapi dah telan pun air liur
Zaleha Muslan: nak hantar kat aiman kat UTM
Zaleha Muslan: tadi beli salmon...sbb murah
MAJ: smlm masak laksa johor
MAJ: sedap gak la
Zaleha Muslan: anak hang suka makan keropok lekor tak
MAJ: lea cuba ajar aku masak asam pedas yg letak daun kesum
Zaleha Muslan: kalau I...
Zaleha Muslan: ikan ke daging
MAJ: i nak buat ikan salmon
MAJ: masa ikan la
Zaleha Muslan: yg asas
MAJ: semalam
MAJ: beli daun kesum banyak
MAJ: buat asam pedas sedap tu
Zaleha Muslan: sbb ikan salmon ni ade hanyir sikit kena letak lebih sikit bawang putih
MAJ: ok
Zaleha Muslan: ok macam ni caranya
MAJ: hai kalau letak kat blog pun bagus resepi tu kan
Zaleha Muslan: 1. lumur sikit bawang putih kat ikan selepas di basuh
Zaleha Muslan: 2. blend lada kering, belacan (sikit aje), bawang putih 2 biji, halia sikit, kunyit sikit dan bawang sebijik.
Zaleha Muslan: 3. Satu biji bawang hang hiris nipis
Zaleha Muslan: 4. panaskan minyak dan tumis bawang dulu...dah naik wangi jangan sampai hangus hang masukkan bahan yg di blend tadi
Zaleha Muslan: 5. Bila dah garing masukkan air, asam (asm keping atau asam jawa), garam gula dan serbok perasa kalau hang pakai
Zaleha Muslan: dah mendidih masukkan ikan
Zaleha Muslan: lepas tu letak sikit daun kesum dulu
MAJ: hmm
MAJ: nanti aku masak tgh hari ni
MAJ: kalau jadi aku ambil gambar
Zaleha Muslan: 6. ikan dah 3/4 masak kecikkan api utk dia naik minyak
7.lepastu masukkan lagi daun kesum dan besarkan api dlm 3 minit
Zaleha Muslan: 8. Sedia utk di makan
Zaleha Muslan: nampak susah tapi aliah yg 9 tahun pun boleh masak
Zaleha Muslan: takkan hang tak boleh kot

OK TQ Lea for the resepi nanti kalau jadi I habaq. Terima Kasih la sibuk2 masuk sempat masa luang masa untuk kekawan...

4 comments:

  1. Salam...
    Mad, sedap ke salmon buat asam pedas?
    I suka smoked salmon grilled with sambal tumis...anak2 pun suka salmon. Tapi kat sini ikan tu "mahal gilak" (terlalu mahal ikut bahasa Swk), dlm RM16 sekeping sebesar tapak tangan I (bukan tapak tgn u!)...
    Bagus juga kalau d[pt kongsi2 resepi kut dlm blog ni kan?

    ReplyDelete
  2. Kami kalau salmon ni tak pernah masak Malay cuisene sebab rasenya org putih kena cakap org putih dulu.
    Semalam kat Giant salmon murah....so beli banyak juge masak Salmon Steak with Chessy Herb Sauce and Spinach Fetuccine in Creamy Salmon Flacky Sauce. Bukunya akan di terbitkan bila Masnoor balik daripada Russia

    ReplyDelete
  3. betull tu sham.. so sham ada resepi apa..

    ReplyDelete
  4. Mat, yg anonymous tu I lah...bukan Mek Sham

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin